Ülkelerin olduğu kadar, şehirlerin kültürel ve ekonomik güçleri, dünya standartlarını belirleyen, ürünler, hizmetler ve bilgiler üreten kuruluşlarından kaynaklanır. Hayatın bütün alanlarında, bilinmeyenleri bilen kuruluşlar, ekonomik, siyasal ve kültürel dönüşümlerin, eşiğinde olan dünyanın, yeni mimarları olacaklardır. Onlar yıldan yıla, yenilenen üretim yöntemleriyle, yönetim yaklaşımlarıyla, bütün dünyayı değiştireceklerdir.
Dünyada en hızlı değişen kesimlerin başında, sıradışı yenilikler yapmasını bilen, öncü kuruluşlar gelmektedir. Onlar kültürlerini, misyonlarını, vizyonlarını, fonksiyonlarını, sermayelerini, üretim yöntemlerini, çalışanlarını, tedarikçilerini ve müşterilerini değiştirerek, toplumun bütün kesimlerini değişmeye zorlamaktadırlar. Geleceğin kuruluşlarının geçmişin kuruluşlarından, çok farklı olacağını görmeyenler, pazarlardan silinip gideceklerdir.Gelecek geçmiş gibi olmayacaktır.
Değişim rüzgarlarının estiği dönemlerde, kuruluşların gelecekleri, kurucuların ellerinde değil, değişmeden gelişmesini bilen yöneticilerin ellerindedir. Değişimler tabandan başlar, kuruluşların değişmesinde, tavanlarından gelen isteklerden önce, tabanlarından gelen istekler önemlidir. Bu yüzden kuruluşlarda yöneticiler, değişime direnmezler değişimi yönetirler. Kuruluşlar ne kadar değişmeden değişirlerse, konumlarını korumada, gelişmelerini sürdürmede, o kadar başarılı olurlar.
Değişimler dünyasında her gün, yeniden başlayan uzun soluklu yarışta, kuruluşların başarılı olmaları, eski ürünlerin eski yöntemlerle üretmeye ve pazarlamaya değil, yeni ürünleri yeni yöntemlerle üretmeye ve yeni yaklaşımlarla pazarlamaya bağlıdır. Bunun için her kuruluşun, büyük riskler alarak, bilinmeyen ürünleri bilinmeyen yöntemlerle üretmesini ve pazarlamasını öğrenmesi gerekir. İmkansız denilen ürünleri düşünmeyenler, imkansız denilen yöntemleri geliştiremezler.
Kuruluşların ürünleriyle birlikte, üretim yöntemlerini geliştirmede, işletme ve yönetim fonksiyonlarını iyileştirmelerinde, belirleyicilik, mavi yakalı çalışanlardan, beyaz yakalı çalışanlara kaymıştır. Üretim süreçlerinde özel yetenek istemeyen, tekrarlanan işler yerine, sürekli eğitim isteyen yazılım ağırlıklı işler geçmiştir. Ürün, hizmet ve bilgi üretim sürecindeki gelişmeler, her alanda ezberleri bozmaktadır. Yeni atılımları ezber bozanlardan olanlar yapmaktadırlar.
Kuruluşların daha güçlü ekonomik temeller atmak ve daha kalıcı kültürel değerler geliştirmek için, kurumsal kazançlar kadar, toplumsal kazançlara önem vermeleri gerekir. Toplumlara yararlarla birlikte, zararlar veren kuruluşlara, dünyanın hiçbir ülkesinde yer yoktur. Geleceğin kuruluşları, çevreye dost ürünlerini tasarlamak, kimseye zarar vermeyen üretim yöntemleri geliştirmek, insanlığın geleceğini güvence almak zorundadırlar.
Sürekli kendilerini yenileyen kuruluşlar, dünyadaki hızlı gelişmelerin önünde giderler.
Toplumsal etkilerini önem veren kuruluşlar, geleceğin kuruluşları olurlar.
Kuruluşlar geleceğe, yaptıkları yatırımlarla, ömürlerin uzatırlar.